Besplatna dostava na području RH za sve narudžbe iznad 40 €

Sanja Srdić Jungić: Svoj rukopis poslala sam samo jednom izdavaču – Nakladi Fragment

U tri godine karijere kao voditeljice marketinga knjižarskog lanca organizirala sam na stotine knjiških promocija. Na njima bi se uglavnom pojavio urednik, obitelj, prijatelji, tu i tamo koji zainteresirani čitatelj i to bi u pravilu bilo to. Glavne face velikih izdavačkih kuća obično se u takvim prilikama ne pokazuju.

Pa ipak, na Interliberu 2019. sa svojim autorom Mirom Morovićem stajali su njegovi izdavači Bartul i Sonja. Iako je bila riječ čisto o potpisivanju knjiga na našem štandu, dopratili su ga u stilu velike knjiške zvijezde, a isto se ponovilo i na svim ostalim promocijama koje su organizirali, koliko god one male ili velike bile. Ta jedna, nekome naizgled bezvezna dogodovština meni je ucrtala Fragment na sam vrh liste željenih izdavača. Pokazalo mi je to, naime, da se brinu oko svog autora, da im je stalo kakav dojam ostavljaju on i knjiga te da knjiga dođe do što većeg broja čitatelja. Čine se to prilično banalni razlozi, no sa žaljenjem mogu reći da su u svijetu domaćeg izdavaštva to već prilično visoki standardi.

Uslijedilo je i upoznavanje s Fragmentovcima, povremeni susreti u Zagrebu i Splitu te mjeseci lajkanja, komentiranja i dopisivanja koji su na kraju rezultirali time da sam svoj novi rukopis poslala samo jednom izdavaču – i to upravo njima. Da odgovor nije bio pozitivan, sigurna sam kako ne bih kontaktirala nijednog izdavača nakon njih, što puno govori o mom mišljenju o njima s obzirom na to da s velikom većinom i poslovno surađujem te mi kontakt s njima nije stran ili problematičan. Na moju sreću, odgovor je bio upravo onakav kakvog sam priželjkivala.

Od slanja prvog drafta do tiska prošlo je osam mjeseci. Uz povremene štucavice, jer budimo realni – gdje ih nema – probijanje rokova, iščitavanje romana satima i do kasno u noć, uz podjednak trud s obje strane moj drugi roman „Ti si moje sve“ izdan je u prosincu 2020. godine, blizu meni jednog vrlo bitnog datuma. Nekom većem izdavaču ne da se ne bih usudila diktirati tisak jer je meni nešto privatno bitno, nego se ne bih ni trudila to spomenuti. A to je čar rada s Fragmentom – svaka moja ideja i svaki moj rok bio je ispoštovan, sve do posljednje točke romana. I to je nešto što znam da ni s kim drugim ne bih uspjela dobiti.

Jedan dio posla je iza nas, a onaj drugi – da knjiga dođe u što više ruku – tek je pred nama. No nemam niti najmanje sumnje da će iz Fragmentovih brižnih ruku lako naći svoj put prema drugima.