Besplatna dostava na području RH za sve narudžbe iznad 40 €

Ana-Marija Posavec: Osluškivala sam što mi govori intuicija i evo nas, Fragmentaši i ja, zajedno stojimo, poput stupova amfiteatra, iza anđela.

Zbirka priča Dekas AngelOS nastajala je u razdoblju od dvije teške godine (2015. – 2017.) i taj je rukopis dosad najduže, u mom književnikovanju, čekao objavljivanje.

Književnost shvaćam umjetnošću riječi i o svakoj priči kvalitetni, samokritični suvremeni pisac promišlja neko vrijeme, kasnije zapisuje, dorađuje, skraćuje, obogaćuje i – amenuje priču koja kreće na uvid čitateljskoj publici. Po prirodi sam, vjerojatno kao i svaki književnik koji stotinu puta izvrne jednu rečenicu kako bi joj pronašao stilski najbolju verziju, vezana uz priče koje napišem i predstavim javnosti, uz likove koje stvorim i na stranicama oživim te funkcioniram u skladu s prijenosom poruke koja se želi poslati svijetu čitatelja.

Do 2019. godine anđeli su strpljivo čekali „svoje ljude“, a do 2020. svoje vrijeme kada će stupiti na književnu scenu i predstaviti se u svome sjaju i naravno, u kožnim mantilima. 😊

Na društvenoj mi se mreži, u ljeto 2019. godine, prikazala novonastala nakladnička kuća imenom Naklada Fragment. Privučena imenom naklade, ali i poučena iskustvima s nakladnicima mojih prvih dvaju romana, odlučila sam pregristi ponos i napokon se javiti nakladnicima koje sam, prema pročitanome opisu, intuitivno osjetila relevantnima, profesionalnima i odgovornima da objave zbirku priča Dekas AngelOS. Kao književnici, autorici i kreatorici priča, iznimno mi je važno da urednik zainteresirane naklade odvoji vrijeme za cjelovito čitanje mojih djela, da čitanje slijedi konstruktivni komentar, nakon čega dolazi do prijedloga za suradnju ili odbijanje. Fragmentaši su opravdali moje očekivanje i svoju ljubav prema pisanoj riječi, ne samo odgovorivši pozitivno na moj upit, već i samim pristupom prema meni kao osobi koja im je s punim povjerenjem predala svoje priče na čitanje. Nakon povratnog e-maila, koji me silno obradovao i koji sam, priznajem – s grčem u želucu iščekivala, s Fragmentašima kreće izvrsno razdoblje produktivne suradnje. Nijedan daljnji korak od slanja rukopisa, preko pronalaska lektora do iznošenja ideja za odabir naslovnice, nije tekao bez prethodnog zajedničkog dogovora, što je za novu nakladu ne samo pohvalno, nego predstavlja temeljni element profesionalnosti i poštovanja autora.

Mojim bližnjima nejasno je kako nepovjerljiva ja, zbog prijašnjih iskustava s nakladnicima, mogu dati povjerenje ljudima koje nikad nisam uživo vidjela ni upoznala prilikom nečeg tako ozbiljnog kao što je objavljivanje knjige. Sumnjičavost je samo jedna od kočnica današnjeg razumnog čovjeka, naviknutog na razočarenja i životne izazove, ali do promjena ne može doći ako ljudima s istim interesima ne odlučimo vjerovati. Važno je osluškivati unutarnji glas, uključiti intuiciju i osloniti se na osjećaj koji tiho šapne „Da…“ ili odlučno viče „Ne!“ Osluškivala sam što mi govori intuicija i evo nas, Fragmentaši i ja, zajedno stojimo, poput stupova amfiteatra, iza anđela.

Iako su poneki koraci još uvijek, zbog kraljice imenom COVID-19 malo usporeni, promocije zbirke Dekas AngelOS su na pomolu, kao i ostali dogovori koji samo potvrđuju suradnju s obostranim zadovoljstvom.

Možda je najvažnije od svega u suradnji s Nakladom Fragment istaknuti činjenicu da se prilikom suradnje autor/ književnik osjeća dijelom Fragment obitelji jer je, kao što je i vidljivo, članovima naklade to jedan od temeljnih ciljeva; ljubav prema domaćoj pisanoj riječi, profesionalnost, odgovornost, dogovaranje, promocija domaćih autora koji su prije svega dobri ljudi i izgradnja prijateljskog, bliskog odnosa s onim koji je tekst osmislio, napisao, stvorio te ga s punim povjerenjem predao na uvid.

Prema svemu što se da iščitati, Nakladi Fragment smiješi se svijetla budućnost na nakladničkoj i čitateljskoj sceni. Uz svu sreću i najbolje želje na putu prema uspjehu, svaki književnik na njihovu popisu autora koje predstavljaju imao bi biti zadovoljan i ponosan što na književnu scenu stupa ispred njihova imena. Osobno se nadam daljnjoj suradnji ako su, a nadam se (khm… znam) da jesu, Fragmentaši mnome kao autoricom i osobom – zadovoljni! 😊