Besplatna dostava na području RH za sve narudžbe iznad 40 €

Časopis Kvaka: Ana-Marija Posavec – Ratnim metastazama bavit će se i djeca koja u zbirci priča snivaju krunske anđeoske pobjede.

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

Ana-Marija Posavec dosljedna je sebi i u svojoj najnovijoj zbirci priča Dekas AngleOS (izdavač: Fragment, Split). Mlada i odvažna, snažne osobnosti i promišljenog nastupa, u prvi plan ističe svoju angažiranost i stavove, ovoga puta na apstraktnoj razini susreta dvaju svjetova, zemaljskog i onostranog, čija zajednička nastojanja u borbi za pobjedu dobra na svijetu nisu uvijek izvjesna. Rođena 1990., Ana-Marija Posavec promišlja o ratnim traumama, problematizirajući ih na literarni način. S ratnim iskustvom suočila se i njezina obitelj u Baranji i Osijeku u prvoj polovici devedesetih. Inspiraciju za književno stvaralaštvo svakodnevno pronalazi u svijetu oko sebe, ali ističe da upravo taj svijet gleda drukčijim očima – kroz neku drugu, izobličenu prizmu. O tome svjedoči i njezina najnovija zbirka DekasAngelOSgdje se dotiče mnogih tema. Književne je radove počela objavljivati 2006. godine, a od tada su nastala tri fantastična romana Prokletstvo ratnikaI i II.,Vincent, novela strave Čelist te zbirka pripovjedaka za odrasle Amori etDolori Sacrum.

Najnovija zbirka priča DekasAngelOS posvećena je Osijeku, a nit poveznica su anđeli koji na zemlju s nebesa silaze po zadatku, pri čemu preuzimaju i neke ljudske osobine, najčešće poroke. Ana-Marija Posavec trenutno je doktorandica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a tema njezina doktorata tiče se problematike pamćenja u suvremenom hrvatskom romanu o Domovinskom ratu.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Časopisa Kvake!