Kuću treba srušiti – Tena Lončarević

16,00

Kuću treba srušiti – Tena Lončarević

16,00


closed book emojiPročitaj ulomak iz knjige

Naslov: Kuću treba srušiti
Autorica: Tena Lončarević
Nakladnik: Naklada Fragment
Urednik: Edi Matić
Godina izdavanja: 2024.
ISBN: 978-953-8301-38-4
Broj stranica: 120
Uvez: meki uvez s klapnama

Tena LončarevićKuću treba srušiti

Kuću treba srušiti, ali ne prije nego što pročitamo dvadeset i dvije priče Tene Lončarević koje će u svakoj od prostorija te kuće detektirati i riječima sačuvati predmete, sjene, zvukove, emocije i uspomene koje prije rušenja treba spasiti od tišine.

Kad bi postojala neka služba za spašavanje života proživljenih među zidovima napuštenih kuća, trebalo bi je povjeriti ovoj autorici koja zna dati glas svemu nevidljivome što je tamo ostavljeno. A ostavljena je tiha sila nečijih života, cijeli jedan bezglasan materijal vidljiv samo unutrašnjem literarnom oku koje u takozvanim malim stvarima zna prepoznati velike priče i koje jasno vidi da za rušenje nisu samo napuštene kuće, nego i napuštene ljubavi, situacije, sjećanja, nepoznanice, stvari, traume, prošlosti i ljudi.

Tena Lončarević svojim će nježnim ali moćnim jezikom prevariti ravnodušnu stvarnost u kojoj ništa naše nije bitno i tim će dubokim pripovjedačkim altom prozaičnu svakodnevicu pretvoriti u nesvakidašnje. Čitat ćemo, čitati i čitati, i prepoznavati metafore svih naših kuća koje treba srušiti da bismo na njihovim mjestima izgradili nove kuće, živote i književnost.

Marina Vujčić, književnica

Knjigu je uredio hrvatski književnik Edi Matić.

O autorici:

Tena lončarević Kuću treba srupiti

Tena Lončarević rođena je 1978. g. u Vinkovcima. Profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti. Živi i radi u Županji.

Tekstove je objavljivala na raznim internetskim portalima te časopisima. 2020. g. u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima objavljuje zbirku kratkih priča Nijemi monolozi za koju je nakladnička kuća nagrađena Srebrnom poveljom Matice hrvatske.

Jedna je od urednica međunarodnog portala za umjetnost, kulturu i društvena pitanja Libartes.

Voli svoju obitelj, riječi, fotografiju i psa.

Kuću treba srušiti njezina je druga knjiga.

Društvene mreže:

Facebook App Symbol free icon