S druge strane mosta – Jana Krišković Baždarić

18,45

S druge strane mosta – Jana Krišković Baždarić

18,45


closed book emoji Pročitaj ulomak iz knjige

Naslov: S druge strane mosta
Autorica: Jana Krišković Baždarić
Nakladnik: Naklada Fragment
Godina izdavanja: 2023.
ISBN: 978-953-8301-36-0
Broj stranica: 318
Uvez: meki uvez s klapnama

Jana Krišković BaždarićS druge strane mosta

„Ne volim mostove. Podsjećaju me na strah.“
„Mostovi zapravo simboliziraju nešto potpuno drugo. Njihova je snaga u promjeni.
Prelaženju. Odluci. Spajanju.
‘Čega se bojite, Anna?’“

Anna Fenton suvlasnica je turističke agencije na čijem ulazu visi znak koji bi se u svakom trenutku mogao urušiti, baš poput njezina života.

Bijeg od surove stvarnosti i iscrpljujućeg odnosa sa svojom teško bolesnom majkom pronalazi u odluci da na nekoliko dana otputuje u Dublin. Večer prije povratka u rodni grad Rivero, u jednom od dublinskih pubova upoznaje glazbenika Nialla koji je prije sedam godina izgubio sina. Zbliže ih njihove životne priče, a u samo jednoj noći, u malom stanu ponad mosta Ha’Penny na rijeci Liffey, Anna osjeti zov slobode u Niallovu svijetu.

Nakon majčine smrti i slijeda traumatskih događaja, Anna kreće na terapiju i suočava se s iskrivljenim uvjerenjima u kojima je živjela do njezine smrti. Vodeći posjetitelje Riverom i predstavljajući znamenitosti tranzitnog grada, polako prolazi kroz transformaciju i svoje osobne geografije koja je ponovno vodi do Nialla, ali i pitanja hoće li slobodu pronaći ako ostane ili ode zauvijek.

Recenzija književnika Edija Matića:

S druge strane mosta ljubavni je roman presvučen slojevima psiholoških analiza u kojima Anna Fenton, pripovjedačica i glavna junakinja, precizno sagledava svoj unutarnji svijet, dok traži izlaz iz sigurnosti koja je guši.

U idiličnoj atmosferi dugo sanjane Irske, upoznaje muzičara Nialla. Kroz kratki, strašću nabijeni trenutak, rađa se duboka povezanost nataloženih trauma, ali i ljubav kao most koji povezuje dva potpuno različita svijeta, ljubav koju Anna povratkom u rodni grad, mora gurnuti pod tepih.

U opisima odnosa s dugogodišnjom prijateljicom, autorica minuciozno detektira rast tenzija u mogućem raspadu prijateljstva, a u drugom, čitatelja koji zna ili može pretpostaviti kako izgleda gubitak roditelja, spretno uvlači u vrtlog emocija izazivajući suze, dok „prati“ pripovjedačicu u posljednjim trenutcima s majkom.

Bolest i smrt majke okidač su za kritičko preispitivanje života obavijenog strahom od gubitka iluzije sigurnosti te promjenu koju pronalazi u ponovnom putovanju u nepoznato. Anna kaže: „Bio je to moj prvi dok ne vidim što ću u životu – i nisam se osjećala ugodno u njemu.“

Kad se Anna susretne s drugim, uspješnim i stabilnim muškarcem Ianom, čitatelj se nađe u poziciji navijača koji pripovjedačicu podsvjesno gurka prema strastvenijoj i neizvjesnoj vezi s Niallom, ne znajući može li uspjeti u tome.

Užitak čitanja ovog romana pronalazim u umijeću autorice koja svoje vrsno opažanje stvarnosti literarno smješta u međuljudske odnose, prelazeći s jedne na drugu stranu zamišljenih mostova, ne gubeći u niti jednom trenutku fluidnost i dinamičnost sadržaja, dok istovremeno protagonistima ljušti slojeve bola i gradi priču o ljubavi i putovanju u psihičke dubine.

Posjetite Janin blog: 33etcdotblog.wordpress.com