Milosti – Kiran Millwood Hargrave

19,90

Milosti – Kiran Millwood Hargrave

19,90

Naslov: Milosti
Autorica: Kiran Millwood Hargrave
Nakladnik: Mozaik knjiga
Prevoditeljica: Sanja Ščibajlo
Godina izdavanja: 2023.
ISBN: 9789531435130
Broj stranica: 356
Uvez: meki uvez

Kiran Millwood HargraveMilosti

Badnjak 1617., sjever Norveške

Svih četrdeset ribara iz Vardøa, sela na zabačenom arktičkom otoku, poginulo je u divljem bijesu mora. I dok na obalu izvlači njihova smrskana tijela, Maren Bergensdatter zna da žene od sada mogu računati samo na sebe.

Ako žele opstati morat će raspetljavati ribarske mreže svoje braće i na more izlaziti u čamcima svojih očeva, bez pomoći muževa štaviti tešku kožu sobova i boriti se s nemilosrdnom prirodom.

Ali postoje sile nemilosrdnije čak i od prirode. Povjerenik Absalom Cornet, Škot koji na otok dolazi po nalogu norveških vlasti, na glasu je kao neumoljiv tragač za zlom i bezbožnošću, lovac kojemu nije pobjegla nijedna vještica. I dok Absalom u Vardøu vidi mjesto napušteno od Boga, otok kojim vladaju sile koje ne razumije, Ursa, njegova mlada supruga, na dalekom će sjeveru zateći nešto što nikad prije nije vidjela: neovisne žene.

Predivno napisan, poetičan i potresan, roman Milosti britanske autorice Kiran Millwood Hargrave priča je temeljena
na istinitim događajima na malom otoku na sjeveru Norveške gdje je u sedamnaestom stoljeću devedeset i jedna osoba spaljena na lomači. Prilika je to u kojoj su muškarci organizirali lov na žene čiji je najveći i najčešće jedini grijeh bio to što su drugačije i snažne i nisu se dale podčiniti.

Milosti su mi oduzele dah. Prekrasno oslikan portret zajednice, krajolika, odnosa, čitam ga s nadom i strahom podjednako. Kiran Millwood Hargrave majstorski je izgradila nevjerojatno klaustrofobičnu atmosferu prožetu delikatnom intimnošću. Kad sam je završila, privila sam knjigu uza se, nadajući se da ću upiti dio njezine vještine.“ ‒ Tracy Chevalier (Djevojka s bisernom naušnicom)

Milosti su pripovijedanje u punom sjaju. Ovo je izvrsna priča o sestrinstvu, ljubavi, hrabrosti i onome što se događa kada se zajednice okrenu jedna protiv druge. To je sve što sam mogla poželjeti u knjizi: zavodljiv zaplet, zadivljujuća proza i duboko razumijevanje ljudske prirode. Nemam ništa osim strahopoštovanja prema Kiran Millwood Hargrave i svemu što je postigla ovdje. Bjesnila sam, smijala sam se, plakala sam. Pozivam vas da pročitate ovaj roman.“ ‒ Elizabeth Macneal (Tvornica lutaka)

Sve knjige povijesne fikcije pretražite OVDJE!

Više informacija o autorici: Kiran Millwood Hargrave.