Besplatna dostava na području RH za sve narudžbe iznad 40 €

Ankorana – litnja poezija

Uplovite u ljeto uz “litnju” poeziju!

Riječ autorice:

Dragi čitatelju,
 
u ovoj knjizi je sve ono što znam o životu, a iskreno da ti kažem, znam jako malo. Većinu vremena život je jedno živčano, frustrirano i prevrtljivo stvorenje. Ali za bistrih dana, kada se sunce probije u grad i sve je bezbrižno kao besramno kratka haljina, život je dobar. I takav život želim živjeti cijelu godinu, život lagan kao ljetni dan. 

Od njega ne očekujem baš ništa, čak ni da postanem uspješna pjesnikinja, zato se ne trebaš opterećivati mojim imenom, ionako smo se možda već upoznali. Možda si me sreo ujutro u 8 na plaži, dok kupujem breskve na pazaru, možda si me čuo kako se nakon dvije čaše vina preglasno smijem za susjednim stolom u restoranu. Ne zaboravi, ove pjesme nisu moje, zajedno smo ih napisali u ljetnom danu, svaki put kad smo dobro činili,
dobro željeli,
ljubili,
sanjali
i dobro – živjeli.

Izdvajamo iz ponude

closed book emoji Pročitaj ulomak iz knjige

Zamislite da od života nemate nikakvih velikih očekivanja, da se nikad ne žurite, da dugo žvačete ručkove, pomažete tanjur kruhom kad završite. Da živite negdje kraj mora, da plivate, šetate s rukama prekriženim na leđima, da imate brod. Zamislite da živite u Dalmaciji, zarobljeni u ljetnom danu.

Ako vam je život trenutno potpuna suprotnost opisanom i to vam je teško zamisliti, u rukama držite zbirku pjesama koja će vam pomoći. Život ovim pjesmama opjevan, jednostavan je život. Banalan kao ljetni dan u kojem ništa posebno ne radite, ali svejedno u njemu uživate.

Pjesme su zbog lakšeg snalaženja podijeljene u tri dijela. Prvi dio čine pjesme napisane uz more, pejzažne, kako kažu djeca u školi, vezane uz Dalmaciju i sve njeno fizičko. 

Drugi dio čine pjesme napisane u kužini, centru kuće, a pisala ih je žena o sebi, djeci i obitelji. Treći su pak dio pjesme napisane uz kantunal, u krevetu, i one govore o onome o čemu ne govorimo svakome i svugdje – o ženskom i muškom.

Jezik zbirke razumjet će svi, i oni koji ne govore ovim dijalektom, jer moraju. Drugačije napisati ove pjesme bilo bi nepošteno – kako pisati o Dalmaciji ako ne na dalmatinskom.

Mediji o zbirci Ankorana

Opjevala je kroz ta tri dijela jednostavnost ‘litnjeg dana u Dalmaciji’ i – ljepotu života u tom danu, što je i sama u više navrata isticala. Zanimalo nas je kako uspijeva zadržati fokus upravo na ljepoti kad i sama progovara o mučnim trenucima kojih svakodnevica nije lišena poput one u pjesmi ‘Moje dite’ ili pak o čežnjama poput one u pjesmi ‘Ne mislin na te’.

– Zadržavam fokus na onom pozitivnom. Drugačije ne bih znala živjeti. Naravno da je život kompliciraniji od litnjeg dana, donosi nam i ono mučno, ali na kraju sami odabiremo na što ćemo se fokusirati. Mene pokreću oni dobri momenti u životu i o njima volim pisati – ističe Ankorana.

– Dalmatinski portal

Postoje profili koji nas uranjaju u svoj svijet s nečim više od same fotografije. Onaj anonimne pjesnikinje iz Dalmacije profilirao se u takav školski primjer. Ankorana, odnosno na starodalmatinskom dijalektu ‘usidrena’, na Instagramu servira poeziju uz popratne fotografije više od dvije godine.

Litnja poezija, ljudi i nostalgija sinonimi su za Ankoranu koja svoj identitet ne želi otkriti. Osmislila je jedan sasvim novi, a upravo zahvaljujući, osim pjesničkom, estetskom izričaju. Svaka pjesma nosi svoju fotografiju koja nas prenosi dublje u šarm i značenje poezije.

Posebnost Ankorane je u tome što ne bježi od dijalekta. Štoviše, dalmatinski dijalekt daje šarm, prirodni obol njezinoj poeziji.

– Journal

Kakav je osjećaj dijeliti stan s pjesnikinjom, doneseš krivo vino, upališ krivi CD, letiš van, znaš to oduvijek, pa može ona bez tebe, sinko, bacit će ti stvari kroz prozor bez problema i još te unovčit kroz sljedeću zbirku pjesama – dio je jedne od brojnih pjesama objavljenih na profilu Ankorana.

Riječ je o pjesnikinji iz Dalmacije, inače profesorici hrvatskog jezika, koja objavljuje pod pseudonimom. Kroz pjesme opisuje odnose i situacije svojstvene mediteranskom podneblju, no u njima se mogu prepoznati i kontinentalci.

– Gloria

Naručite Ankoranu:

 

13,14 (99,00 kn)

closed book emoji Pročitaj ulomak iz knjige

Naslov: Ankorana
Nakladnik: Naklada Fragment
Godina izdavanja: 2021.
ISBN: 978-953-8301-16-2
Broj stranica: 136
Uvez: meki uvez