skip to Main Content
Učiteljica Čita – Djeca Slijepoga Kovača

Učiteljica Čita – Djeca slijepoga kovača

By: Učiteljica čita

Moram odmah reći da sam jako subjektivna oko ove knjige. Naime, ne samo da je ovo prvi roman autora Mira Morovića i da je prva izdana knjiga od strane Naklade Fragment, već je ovo bila i prva promocija na kojoj sam sudjelovala i imala priliku upoznati autora. No unatoč tome, sigurna sam da će i vaši dojmovi biti veoma slični mojima kada pročitate ovaj roman. I ne brinite, iako ima više od 500 stranica, radnja je veoma tečna i napeta te vuče dalje na čitanje.

Radnja je smještena u grad pod nazivom Shallow Lake City i započinje samoubojstvom devetnaestogodišnje djevojke. Ona je skočila s trinaestog kata i umjesto da ostavi oproštajno pismo kojim bi objasnila svoj postupak, ona ostavlja omotnicu s nekoliko napisanih imena. Ubrzo inspektor Andrew Frame uviđa da su napisana imena povezana s devetero nestalih stanovnika Shallow Lake Citya. Naime, i osobe s popisa počinju nestajati u sve kraćim vremenskim razmacima te nisu sigurni niti da će one nestajati redoslijedom kojim su imena napisana. Policija je potpuno bespomoćna, nemaju nikakvih tragova niti svjedoka, a ne pomaže im niti činjenica da isto ime s popisa dijeli više osoba te ne znaju na koga je potrebno usmjeriti pažnju. Detektiv Frame se nalazi u nezavidnoj poziciji, a još više mu otežavaju duhovi iz prošlosti koji ga počinju proganjati sve češće i češće kako se radnja primiče kraju.

Istovremeno s istragom detektiva Framea pratimo i istragu četvero mladih osoba, među kojima je i sestra djevojke koja je počinila samoubojstvo. Ona sumnja u to da je njezina sestra zaista počinila samoubojstvo i želi pronaći pravoga krivca, odnosno osobu zbog koje je to napravila ili ju je na to natjerala.

Čovjek koji više nema što izgubiti ne boji se ničeg.

Jedna od stvari koja mi se posebno svidjela već na početku ovog romana jesu elementi humora koje je autor povremeno ubacivao u ozbiljnu i napetu radnju. Napetost je posebno naglasio i odgađanjem otkrivanja što se dogodilo detektivu Frameu prije osam godina, što je mene osobno izluđivalo i shvatila sam da me u određenim trenutcima to zanimalo više od rješavanja slučaja kojim se on bavi. Također, cijelo vrijeme postoji sumnja je li to uopće povezano sa slučajem i hoće li imati utjecaja na rješavanje istog.

Ono što bih posebno naglasila je da nas autor cijelo vrijeme drži napetima i zainteresiranima, otkriva nam tek djeliće slagalice, i taman kada pomislimo da smo na nekom tragu i znamo tko je glavni krivac, dogodi se nešto potpuno neočekivano i šokantno. Kroz roman se događa nekoliko takvih preokreta i kada sam pomislila da sam se naviknula i da me više ništa ne može iznenaditi, sam kraj je došao s toliko mračnih i šokantnih detalja da me ostavio potpuno bez teksta. Svi likovi su potpuno izgrađeni i predočeni nam sa svojim manama i vrlinama, i bilo je zaista lako uživjeti se i proživljavati njihove sudbine.

Kao što sam na samom početku rekla, roman broji preko 500 stranica, ali ni u jednom trenutku nisam pomislila da je neki dio nepotreban i da se radnja mogla odvijati bez njega.  I vjerujte, na kraju će vam nedostajati stranica i imat ćete želju čitati i dalje. Svakako, moram napomenuti i jednu negativnu stvar vezanu za ovaj roman, a to je da on ima kraj. Iako, tek privremeni.

Close search

Košarica

Back To Top