skip to Main Content
Librum Lego – Djeca Slijepoga Kovača

Librum lego – Djeca slijepoga kovača

By: Librum Lego

Predugo je prošlo otkada sam pročitala ovu knjigu, a ja i dalje skupljam hrabrost za napisati ovaj osvrt. Smišljam razne izlike i opravdanja, ali njih više nema, kucnuo je čas. Možda se pitate zašto skupljam hrabrost? Pa, iako se može navesti nekoliko razloga, oni bi se uglavnom mogli sabrati u dva glavna: 1. strah da neću uspjeti dovoljno dobro prenijeti svoje dojmove o ovoj knjizi i 2. činjenica da poznajem autora još od davnih dana kada smo kao djeca koja jedva mogu dosegnuti kvaku na vratima pohađali istu osnovnu školu. Stoga me je saznanje kako je Miro napisao roman oduševilo. No, spoznaja da je Miro napisao VRHUNSKI roman me je raspametila.

Shallow Lake City pamti i bolje dane. Čudni i zastrašujući događaji izabrali su ovaj gradić kao okosnicu svojih zbivanja i nadvili se poput olujnih, teških kišnih oblaka. U kratko vrijeme zbilo se devet nestanaka njegovih stanovnika među kojima policajci i istražitelji ne pronalaze nikakve poveznice, a mutnu vodu nemira dodatno je uzburkalo samoubojstvo devetnaestogodišnje djevojke. Iako naizgled nepovezan slučaj, otkriće u stanu nesretne djevojke usmjerit će pažnju istražitelja Andrewa Framea na slučajeve nestanka i uvući ga u priču koja će imati razarajuća otkrića za sve.

Nebrojeno je mnogo razvikanih trilera i kriminalističkih romana koji nakon pompoznog najavljivanja i predstavljanja ostave gorak okus u ustima. Dosadno, predvidljivo, već viđeno. No, do nas tiho, samozatajno, ne namećući se stiže roman koji obuzima na prvu, iza kojeg se mogu sakriti brojni razvikani naslovi i autori današnjice, roman koji se odmah smješta visoko na listu najboljih pročitanih. Zbog čega su me Djeca slijepoga kovača toliko očarala?

Prije svega, ovo je roman koji se može pohvaliti kvalitetnom, zanimljivom pričom. Pričom koja je minuciozno osmišljena do najmanjeg detalja kako bi se izbjegle nelogičnosti i banalne pogreške koje prouzrokuju gubitak zanimanja, pametno je vođena i izvanredno realizirana. Moram priznati, a rekla sam to i samom autoru, dok sam čitala knjigu, jednim dijelom mozga sam samo čekala kada ću detektirati neku sitnica koja odudara, koja će poljuljati čitavu priču i utjecati na njezinu kvalitetu. Ali, to se nije dogodilo. Ova priča je savršena od početka do kraja. Svaki njezin djelić se savršeno uklapa u onaj prethodno ispričani do te mjere da to zvuči nemoguće.

Ono što još zvuči nemogućim i što potvrđuje autorovu vještinu jest intenzitet napetosti i neizvjesnosti koja se održava kroz čitav roman. Napetost, iščekivanje, uzbuđenje i zaprepaštenost preplavljuju svaku stranicu ove knjige što je autor postigao miješanjem zanimljivih i misterioznih događaja iz prošlosti s onima sadašnjima čije razrješenje čekamo osjećajući hladne trnce u kralježnici. Neke scene su bile stravične u toj mjeri da sam morala odložiti knjigu i malo predahnuti od jeze i mučnine koje su mi uzrokovale. Moram priznati da mi se odavno takvo nešto nije dogodilo, usprkos pozamašnom broju pročitanih trilera i kriminalističkih romana.

Osim atmosfere koja je brutalna (u pozitivnom kontekstu, naravno!), roman ima još jednu komponentu koja će osigurati simpatije kod većeg broja čitalačke publike. Glavni lik ovog romana jest Andrew Frame i predstavlja tipičnog omraženog inspektora kojeg čitatelji obožavaju. Osamljeni pojedinac koji ne brine puno oko toga što će okolina reći, dodatno pritisnut teškim bremenom prošlosti, idealan je izbor za ovako mračan roman u čiju strukturu se fantastično uklopio i unio dodatan dašak mističnosti i intrige. Izbor ostalih likova i njihove psihološke karakteristike savršeno se komplementiraju s vodećom ličnosti i zajedno tvore nepogrešivu cjelinu.

Roman Djeca slijepoga kovača maestralan je prvijenac mladog splitskog autora koji čitatelju pruža sve ono što traži u dobroj kriminalističkoj priči: uzbudljivu temu, upečatljiv lik, napetu i sablasnu atmosferu, jezgrovit i jasan jezični izraz upakirano u roman koji se dugo pamti. Ono što želim za ovaj roman jest da se lansira u svijet jer zaista može stajati uz bok svjetskim najprodavanijim naslovima.

Close search

Košarica

Back To Top