skip to Main Content
Veličanstvena Knjiga – Oteta Ljepota

Veličanstvena knjiga – Oteta ljepota

Osvrt: Veličanstvena knjiga

U ovoj priči Kate piše o nadi, ljubavi, borbi, o zlostavljanju unutar obitelji, o vjeri u bolji život i bolje sutra.

U središtu priče je mlada djevojka Veronika koja cijeli život provodi u siromaštvu. Otac joj je alkoholičar i kockar koji sve novce troši na alkohol i kocku, a kada novaca nestane iživljava se na svojoj ženi, a ponekad i na Veroniki. Njena majka je žena koja je izgubila vjeru u život, nema snage da se suprotstavi mužu, da se bori za sebe i kćer, a uz to se i razbolila. Jednostavno je pustila sve, prestala se boriti protiv bolesti, protiv života, muža, prepustila se tugi i jadu…

Pomisao na sklad kakav nikada nije osjetila, boljela ju je poput žive rane. Ali sudbina određuje različite putove. Možemo se opirati i zaobići staze kojima bismo trebali krenuti, ali to je samo gubitak vremena. I okolnim bismo putem došli do onoga za što smo predodređeni, a to bi značilo da smo sami sebi otežavali bježeći od neizbježnog.

Veronika je utjehu pronašla u slikarstvu. Ona je talentirana slikarica, iako taj talent mora sakrivati od oca. Veroniki nikada nije bilo jasno zašto mora kriti slike pred ocem, majka joj je u nekim stvarima bila jako tajnovita. Uvijek joj je spominjala nekakvu tajnu iz prošlosti, ali nije imala snage priznati joj o čemu je riječ. Veroniku je to izjedalo, nije znala zašto njena majka toliko pati i što se to krije u prošlosti zbog čega njena majka pati cijeli život.

Kada čovjek nekomu kaže svoju muku, postaje ranjiv upravo ondje gdje je najbolnije.

Boreći se za egzistenciju sebe i majke, Veronika je odlučila prodati par svojih slika kako bi imale nešto novaca za topli obrok i nešto nove odjeće. Tako je upoznala Mladena Babića, naočitog mladića koji joj se svidio na prvi pogled, a i ona njemu.

Mladen je bio bogat, jako bogat mladić. Imao je djevojku Ivanu koju nije volio, ali je bio s njom iz nekakvog zadovoljstva, navike, strasti… Veronika je u njemu uzburkala osjećaje za koje nije ni slutio da postoje. On je bio od onih tipova koji nisu vjerovali u pravu ljubav i u snagu osjećaja. Ali potajno se nadao da će se jednog dana ipak netko naći tko će ga voljeti zbog njega samoga, a ne zbog novca. To je bio razlog zašto se Veroniki prikazao kao prosječan momak, tajio joj je tko je on zapravo.

Uhvatio je sam sebe kako sanja otvorenih očiju, kako mašta o nečem nedokučivom. Veza između njih dvoje nije bila moguća, ali nikada se ni u što ne može biti siguran. Život je nepredvidljiv. Zna ispisati tako neobične stranice životnog romana da ljudski mozak to ne može pojmiti. Ima najbujniju maštu, spaja nespojivo i ne bi bilo prvi put da se dogodi ono u što nitko ne bi povjerovao.

I Veronika i Mladen su u vezu ušli sa tajnama i lažima. S obzirom da su i jedno i drugo željni istinske pažnje i ljubavi, mogli bismo to nazvati i nevinim lažima. Razumijem potrebu i jednog i drugog za tajnovitošću. Veronika je prošla pravu kalvariju u obiteljskom domu, koju ne želi iznositi u javnost, a Mladen samo želi da ga netko vidi, zaista vidi onakvog kakav on jest, kao osobu, a ne kao sponzora.

Za Veroniku je težak teret majčina sudbina. Sviđa mi se što se nije htjela predati poput vlastite majke, borila se, nije htjela proživjeti život u patnji, željela je kao i njeni vršnjaci živjeti život radosno, punim plućima. Ono što je kočilo u tome svemu jest patnja koju je iskusila od svog oca. Zbog njegovih nedjela nije se mogla opustiti i vjerovati drugim muškarcima oko sebe. Bojala se muškaraca, jako se bojala zbog onoga što je njen otac radio njenoj majci, ali i njoj samoj.

Obje su šutjele. Šutke su prolazile agoniju koju nisu imale s kim podijeliti. Bile su same na svijetu, potpuno nemoćne i bez ikakve zaštite.

Radovala sam se jako zbog Mladena, što je upoznao djevojku koja je lijepa, jednostavna, skromna. U njegovom svijetu to je bilo nevjerojatno, zapravo nemoguće. Iako se potajno nadao da će jednog dana upoznati nekoga kome neće biti bitan samo njegov novac, kretao se u krugovima koji su, nažalost, samo novac i vidjeli. No, Mladen je bio i jako mudar, imao je oko za detalje i primjetio je nešto što nitko nije. Odlučio je uplesti se u sudbinu, a s time se pokrenulo i klupko tajni koje su strpljivo čekale da ih se otkrije. Priča na kraju postaje još više spektakularna, oduševljava.

Način na koji se Mladen odnosi sa Veronikom zaista je poseban. On vidi tugu u njenim očima, pretpostavlja da ima nešto ogromno na duši što ju tišti, ali ne pritišće ju da mu kaže ako ne želi. Strah ga je da ju ne izgubi zbog toga, pa joj daje slobodu koliku god ona želi. S druge strane, Veronika pokušava usporediti svog oca sa Mladenom. Ali to je nešto neusporedivo. Njen otac naličje je samog pakla, a Mladen za nju predstavlja raj.

Njegove su riječi u njoj probudile zanimanje, a to je bio izazov kojemu je teško odoljeti. Poželjela ga je bolje upoznati. Do sada se ravnala prema osjećajima koje je probudio u njoj, ali je shvatila da je bio više od toga. On nije bio samo lijepi okvir za bezvrijednu sliku, raspolagao je s cijelom paletom iznenađenja koja je polako otkrivao.

Ono za što je Veronika bila uskraćena tokom odrastanja, a što joj neizmjerno nedostaje jest topla riječ, zagrljaj, malo nježnosti i ljubavi. To joj njeni roditelji nisu nikada pružili. Otac zato što ju nije volio, a majka od straha zbog oca. Oni su bili začahureni u svojoj boli, svojem životu i svojim iskrivljenim uvjerenjima. Pokraj njih se nije osjećala kao željeno dijete nego kao teret.

Veronika je u sebi vodila borbu dva svijeta. Jedan je bio stvarnost, surova stvarnost koju je proživljavala, a drugi su bili njeni snovi o lijepom životu prepunom ljubavi. Snove joj nitko nije mogao oteti, to je bilo samo njeno. Ali, imala je veliku grižnju savjesti što bi se ponadala nečemu, što bi sanjarila o drugačijem životu. Osjećala se kao da nema pravo na snove, na lagodan život, kao da je vječno osuđena na patnju.

Samo budi oprezna. Cijena sreće zna biti visoka. Svaki svoj trenutak zna naplatiti nevjerojatnom boli. Sve što radimo, radimo u najboljoj namjeri, ali ne ispadne onako kako bismo željeli. To je život.

Što će se događati sa Veronikom, sa Mladenom, sa Veronikinim roditeljima, saznat ćete čitajući ovu knjigu. Ali ono što vas čeka na samom kraju zaista je izvanredno. Neke stvari su iznenađujuće, ali izvanredne.

Ova knjiga je prepuna emocija. Osim jedne predivne ljubavne priče, susrećemo se i sa obiteljskim zlostavljanjem koje izaziva osjećaj bijesa i ljutnje. Žao mi je bilo tih žena što proživljavaju, ali toliko sam ljuta bila na Veronikinu majku koja se jednostavno prepustila tome da takva zla osoba može uništavati njen život i život njene kćeri. To je sve na kraju formiralo Veronikinu osobnost. Pokazala je što je to odlučnost i kako se izboriti za sebe protiv zla.

Katkad nam se treba dogoditi nesreća da bismo znali cijeniti sreću.

Osim sreće, bijesa i ljutnje, toliko sam i tuge osjetila pred kraj priče. Isplakala sam doslovno potoke suza. Suosjećala sam jako sa Veronikom, proživljavala njenu bol. Autorica je tako vjerno prikazala događanja da sam zapravo svu njenu bol, ljubav, tugu i radost proživljavala zajedno sa Veronikom. Vjerujem da nitko neće ostati ravnodušan čitajući ovaj roman.

Utisnuo je nježan poljubac na njezine usne i odmah se odmaknuo, iako to nije želio. Kao da se bojao da svojim dodirom ne uprlja čistoću njezine mladosti. S njom je bio posebno pažljiv. Nije znao zašto se tako ponaša. Valjda je slušao svoj unutarnji poriv jer drugog razloga za to nije bilo. Ona nije bila poput ostalih žena. Izdvajala se poput bisera neprocjenjive vrijednosti.

Ova knjiga je još jedan dokaz da treba pružiti priliku domaćim autorima. Iako je Kate Mitchell već priznata domaća autorica, svima dobro poznata, ova knjiga je zaista izvanredna. Odlično je napisana, toliko se lako uživjeti u priču, suosjećati sa likovima, živjeti i disati kroz njihovu priču. Odlična knjiga, zaista odlična. Preporučam ju od srca svima.

Ti si moj anđeo s jednim krilom, a ja želim biti tvoje drugo krilo kojim ćeš se vinuti u svijet ljubavi. Samo zajedno to možemo.

 

Pročitajte ulomak iz knjige “Oteta ljepota”!

Close search

Košarica

Back To Top