skip to Main Content
Veličanstvena Knjiga – Oblozi Od Tinte

Veličanstvena knjiga – Oblozi od tinte

Osvrt: Veličanstvena knjiga

Svijet ne mijenjaju oni koji znaju kako, već oni koji su dovoljno hrabri da to žele.

Bogdan Stevanović svima je poznatiji kao Blogdan sa istoimenog bloga. Bogdan je mladi srpski pisac i humanitarac ( kupnjom ove knjige donirate 10 kn udruzi Krijesnica). Iako mlad, piše o ozbiljnim temama koje su protkane kroz živote svih nas. Piše o muško – ženskim odnosima, emocijama, zaljubljivanjima i raskidima, propalim dugogodišnjim prijateljstvima, obiteljskim problemima, osobnim brodolomima, razočaranjima…

Zato, kad vidiš da me boli i pomisliš da je to moj poraz, znaj da je to uvijek moja pobjeda, jer ne možeš ti bolom donijeti toliko nemira koliko meni opraštanje može donijeti spokoja!

“Oblozi od tinte” su zbirka od 87 priča podijeljenih u sedam poglavlja. Šest poglavlja sastoji se od priča koje je Bogdan ranije objavljivao i na svom blogu, dok je poglavlje “Neobjavljene priče” napisano upravo za ovu knjigu.

Ni u kojem trenutku ne srami se servirati nam svoje iskrene emocije. Na veoma zreo način suočava se sa životom. Svojim pisanjem želi nam pokazati da se ne trebamo sramiti iskazati svoje vlastito mišljenje i da ne trebamo uvijek prihvaćati ono što nam se nameće. Dok god svoje stavove možemo iznijeti jasno i argumentirano, trebamo hrabro iznositi ono za što se zalažemo.

Za sve probleme i neuspjehe naučili smo tražiti krivce u drugima. Bogdan jasno upozorava da prestanemo s tim opravdavanjima. Krivca možemo tražiti isključivo u ogledalu. Nisu nam drugi krivi za osobne neuspjehe, vrijeme je da se prestanemo žaliti na druge i da prihvatimo stvarno stanje stvari onakvo kakvo jest ili da se mijenjamo na bolje. Kroz uspone i padove najbolje ćemo doći do rješenja problema, ako smo ih voljni riješiti. Bogdan kaže: “ Nema tog savjeta koji može pomoći osobi koja ne želi pomoć. Osobi koja zna da joj treba pomoć može i osmijeh neznanca na ulici poslužiti kao lijek.”

Ne čekajte da vas život natjera da budete hrabri dajući vam hrabrost kao jedini izbor, već svojom hrabrošću natjerajte život da vam daje izbore. Ne odustajte! Jer strahovi nikad nisu razlog za odustajanje, već samo izgovor.

Vrlo jasno otkriva nam činjenicu da možemo pobjeći od svega na svijetu, ali ne i od samih sebe. Daje nam odgovore na pitanja za kojima svatko od nas traga, a istovremeno nas podsjeća kako je najvažnije dozvoliti sebi sanjarenje, maštanje, stvaranje nekih novih ideja.

Potrudite se živjeti ostavljajući svoj trag ljubavlju, a ne živjeti ljubav u tragovima. Potrudite se raditi ono što volite, a ne truditi se zavoljeti ono što vam drugi govore da radite. Zato prvo pokrenite sebe, pokrenite taj svijet sazdan od ljubavi unutar vas, a samo tada će i onaj izvan vas postati ljubav koja pokreće.

Sviđa mi se Bogdanov stav prema životu, njegove riječi pune emocija, pitke, duhovite, sarkastične, ali nadasve iskrene. Ne libi se ogoliti dušu pred čitateljima i podijeliti sa nama svoje radosti, tuge, dileme, razočaranja, ljutnje… Ono što mi se posebno sviđa kod njega jest to što ne dijeli ljude na muškarce i žene. Svi smo prvenstveno ljudska bića, a tek onda muškarac ili žena. Jednako tako i muške suze su jednako i teške i slane kao i ženske, samo što ih većina smatra neprihvatljivima jer “muškarci ne plaču”. Kada bismo svi primjenjivali barem dio Bogdanovih stajališta, svijet bi definitivno bio puno ljepše mjesto za život.

Svojom dobrotom možda nećemo promijeniti čitav svijet, ali sigurno možemo nekome promijeniti čitav jedan svijet.

Još jedna njegova rečenica zapela mi je za oko: ” Sreća je sposobnost da umiješ da je primjetiš.” To je tako točno. Ponekad nismo ni svjesni vlastite sreće dok je ne izgubimo. Veliko je umijeće prepoznati sreću u svakodnevnim malim stvarima koje nas okružuju i uljepšavaju nam dan.

Ako ne znaš biti sretan s onim što imaš, nećeš biti ni kada budeš imao ono što ti fali.

Bogdanove riječi dolaze ravno iz srca. Pisanje smatra odličnom terapijom. Kaže: ” Ako ne umijete pisati sa ljubavlju, zbog ljubavi i o ljubavi – bolje šutite.” Na svijetu može biti svega previše, ali ljubavi ne. Ljubav nas vodi, pokreće, čini nas boljima. Ljubav može promijeniti oblik i jačinu, ali nikad ne može nestati ili ne uspjeti. Bogdan nas upozorava da ako ljubav nije uspjela, zapravo nije ni postojala. Nije to bila ljubav. Jer ljubav uvijek uspije. Ukazuje na jedini mogući problem, problem sebičnosti. Danas ljudi poimaju ljubav kao primanje, ukazivanje i dokazivanje nečije ljubavi prema nama. Ali, ljubav je zapravo bezrezervno i bezuvjetno davanje. Kada je prava, ljubav uvijek pobjeđuje.

Ako mislite da vam s nekim ljubav nije uspjela, znajte da je onda nije ni bilo. Ljubav uvijek uspije.

Mogla bih o ovoj knjizi još mnogo, mnogo pričati jer u puno toga prepoznajem sebe, Bogdanovo stajalište jednako je mom, na sličan način razmišljamo. Prepoznala sam se u njegovim ljutnjama, njegovim radostima, nadama, iščekivanjima… Na jednostavan način skreće nam pozornost na to kako je lako zaboraviti, preboljeti i ponovno se zaljubiti, kako je lako oprostiti ali i sjetiti se svih nepravdi koje su nas snašle… Netko drugi stavlja pod tepih sve te teške situacije koje Bogdan iznosi intimno i javno.

Ne dozvolite da se nevini posijeku na vaše srce samo zato što vam ga je netko drugi slomio. Ne plašite druge svojim strahovima samo zato što ste vi uplašeni tuđim bojaznima da iskreno vole. Ne dopustite da ikada ikoga išta boli zbog vas kao što je vas boljelo zbog nekoga.

Ova knjiga je pravo malo bogatstvo, knjiga mudrih savjeta i suočavanja sa raznim životnim problemima. Polagano se čita jer nas vuče na razmišljanje o onom što smo u tom trenutku pročitali. Ja sam se poistovjetila sa Bogdanovim pričama, tako zrelo razmišlja da se čovjek u današnje vrijeme može jednostavno diviti i radovati da ipak ima zrelih i odgovornih ljudi. Ima nade za svijet još uvijek dok god je ovakvih pojedinaca! Bogdan je ostavio na papiru tragove tinte koji prate ritam njegovog srca sa željom da te iste otkucaje osjeti svatko tko bude čitao njegove priče. Ja sam ih osjetila, sada je red na vama…

Pokaži svijetu da je biti povrijeđen, a preživjeti veća hrabrost nego biti nepobjediv.

Oni koji vole imaju hrabrosti za sve, pa su na sve i spremni. A oni koji su voljeni, primaju snagu da se sa svime nose, zato je sve moguće kad se dvoje vole. Zato ljubav mijenja svijet. Nikada suprotno.

Ne izrastaju djeca u loše ljude zbog loših brakova, nego zbog loših roditelja. Ne može dobar brak zamaskirati lošeg čovjeka, niti loš brak može uništiti dobrotu u čovjeku.

Ljubav možda ne može zaustaviti ratove, ali može donijeti mir.

Život je suviše kratak da bi se tratio živeći po planeru, jer tada čovjek živi kao da nikada neće umrijeti, a na kraju umre kao da nikada nije živio.

Close search

Košarica

Back To Top