skip to Main Content
Obožavatelj Knjiga – Oblozi Od Tinte

Obožavatelj knjiga – Oblozi od tinte

Bogdan Stevanović Blogdan: Oblozi od tinte
(orig. Obloge od mastila)
Na hrvatski jezik prilagodili: Sonja Šumić i Bartul Vlahović
Izdavač: Naklada Fragment

Blogdan (pravog imena Bogdan Stevanović) je poznati srpski bloger kojeg na društvenim mrežama prati preko 138 tisuća ljudi. Svoje mnoge blogove (tj. njih 87) spojio je u ovu prekrasnu knjigu. Knjiga je podijeljena u 7 dijelova (Ogrebotine, Ljubav, Obitelj, Balkan, Depeše s Marsa, Neobjavljene priče i Um).

Jedan od najdražih načina čitanja mi je navečer malo prije spavanja (ako nisam umoran). Tako sam jednu večer uzeo ovu knjigu i pročitao priču koja kao da je govorila meni nakon što sam upravo diskutirao o toj temi sa prijateljicom. Taj događaj pokazuje koliko Blogdan zna pisati o onome što mi svi doživljavamo, ali dajući nam svoju predodžbu o tome.

Autor u knjizi jasno iznosi svoja stajališta, argumentirano, ponekad malo i brutalno (ali samo kad je to potrebno) jer želi da poruka bude direktna i shvaćena. Moje osobno razmišljanje je skoro identično tako da mi je osobno bilo drago vidjeti da dijelimo ista razmišljanja oko mnogo stvari.

Na promociji knjige u Splitu Blogdan je savjetovao da se čitaju 3-4 priče dnevno i moram se složiti sa njime. Koliko god je njegov stil pisanja popriličo lagan za čitanje, ulazi ponekad u duboke teme koje te emocionalno angažiranju te nakon tih 3-4 poglavlja osjećaš se sitim i nastavljaš dalje čitanje sljedećom prilikom. Ova knjiga se može pročitati na beskonačno načina jer puno ovisi o nama. Različito se čita knjiga ukoliko ste zaljubljeni ili nedavno proživjeli grubi prekid, ukoliko živite u domovini ili izvan nje (neovisno o tome koja je zemlja ili grad) i slično. Zato ću sigurno u raznim prilikama opet uzeti knjigu u ruke i pročitati određenu priču.

Ponekad mi je izgledalo kao da je knjiga citata jer su doslovno na svakoj stranici, u svakom retku, u svakoj riječi je bila poruka. Evo neke od njih (odabrao sam slučajnim otvaranjem stranica da dokažem da su apsolutno svugdje):

“Ljubavi se ne čekaju, one se ne događaju iznenadno, iako ponekad tako izgledaju.”

“Muškarci koji ne shvaćaju kolika je zapravo moć u ženskim rukama ili žive ispod kamena ili u hibernaciji.”

“Plaši me, a i rastužuje činjenica koliko svi kolektivno umijemo voljeti mrtve, a ne primjećivati žive.”

Već jedno vrijeme pratim Blogdana i moram priznati da ne znam osobu koja se toliko bavi humanitarnim radom. Zbog toga i ova knjiga ima humanitarnu priču, a to je da kupnjom knjige donirate 10 kuna udruzi Krijesnica, a to je izvrstan povod za kupnju svog primjerka.

Želio bih se zahvaliti Blogdanu što je napisao ovako jaku, moćnu knjigu koja te potiče na razmišljanje. Hvala također Sonji i Bartulu koji su nam pružili ovu knjigu da bude dostupna i u Hrvatskoj. Na kraju vas ostavljam sa najdražim citatom Blogdana koji je toliko jednostavan i jak.

“Ljubav uvek uspe”

Close search

Košarica

Back To Top