skip to Main Content
Učiteljica čita – Mi. Žene.

Učiteljica čita – Mi. Žene.

Osvrt: Učiteljica čita

  • Moja ocjena: 5/5
  • Nakladnik: Naklada Fragment
  • Godina izdanja: 2019.

Postoje knjige koje čitamo i Knjige koje dišemo. Ove potonje miluju nas svojim riječima, diraju nam srca i liječe dušu. Ali, ono najbolje kod njih jest da nam kazuju da nemamo samo mi dušu. Imaju je i one, oh itekako imaju. A knjiga „Mi. Žene.“ upravo je jedna od takvih, jedna od te posebne vrste.

Volim biti iskrena u pisanju pa ću vam tako i sada iskreno reći svoje prve misle vezane za ovu knjigu. Naime, pomislila sam, pa dobro, ovo je knjiga u kojoj je autorica iznijela biografije tamo nekih žena, nekih poznatih i nekih manje poznatih. Slijed misli vodio me ka zaključku da bih to mogla i ja, pa ne može to biti baš tako teško. Uvijek je u nama taj neki glasić koji dobacuje rečenice poput one „Ako može on/ona, mogu i ja.“ Ne mogu vam opisati zadovoljstvo koje me obuzme kada netko utiša taj moj glas. Ne znam za vas, ali ja ne volim sve što ovaj moj meni dobacuje. Stoga hvala Nataši što ga je tako lijepo ušutkala te pokazala i njemu i meni da je to što je ona napravila ipak nešto posebno. I ne, ne bismo svi mogli nešto takvo napisati.

Sada vam konačno mogu reći nešto više o samoj knjizi, znam da vas to sigurno zanima. Istina, autorica u ovoj knjizi donosi priče o brojnim ženama, od kojih za neke nikada nismo niti čuli. Ali, ona zapravo ne donosi priče o njima, ona nam pripovijeda životne priče,  priče tih posebnih žena koje su ogolile dušu pred nama, koje nisu pokušale skriti sve loše što im se dogodilo, koje ožiljke iz svojih bitaka hrabro i s ponosom nose. I tako se lako bilo povezati s njima, osjetiti djeliće njihovih priča, pronaći sebe u ponekoj od njih. I sada, samo dok pišem o pročitanom, u meni se opet javlja vrtlog emocija. Teško je riječima opisati kakav je dojam na mene ostavila ova knjiga, mogu vam jedino iz dubine srca, najiskrenije reći „Pročitajte je!“ Nećete zažaliti. Sa svakom stranicom tonut ćete dublje u promišljanje o svom životu, o životu žena o kojima čitate, o životu svojih majki, sestara, prijateljica, i shvatit ćete da nema toga što sve vi ne možete. Svaka prepreka postavljena je pred nas da bismo prešli preko nje, ne da bismo je odmjerili i okrenuli se od nje jer mi to ne možemo. I možda će takvih prepreka kroz život biti puno, možda će biti sve veće i gore, ali i mi ćemo biti hrabrije, upornije, imat ćemo snage za svaku od njih. A  ovo je samo jedna iz niza poruka koje ova knjiga nosi. Prepuštam vam da sami zaronite u nju i otkrijete ih. Čaroban stil pisanja autorice, količina vrijednih citata, emocije koje izaziva pročitano, sve su to značajke koje jednostavno mame na čitanje i zbog kojih znate da ćete ovu knjigu pamtiti.

Ja sam i inače poprilično emotivna osoba, ali ne sjećam se koja knjiga me ovako dotaknula i od koje su me emocije preplavile do te mjere da po završetku suze nisu prestajale teći. I ne gledam na to kao nešto negativno, dapače, ljepša stvar na kraju ove knjige se nije mogla dogoditi. Nema goreg nego kada knjiga čitatelja ostavi ravnodušnog, a knjiga „Mi. Žene.“ definitivno nije jedna od takvih. S posljednjom pričom autorica kao da je spojila moju prošlost i moje snove, moju sadašnjost kada se ti snovi polako ostvaruju, i moju budućnost u kojoj želim živjeti upravo trenutke kakve je ispisala, trenutke koji su posljedica ostvarenja mojih snova. Za kraj, nemam što reći osim hvala, hvala vam Nataša od srca.

 

Knjigu možete naručiti OVDJE!

Close search

Košarica

Back To Top