skip to Main Content
Pročitala Dubravka Š. – Mi. Žene.

Pročitala Dubravka Š. – Mi. Žene.

Osvrt: Pročitala Dubravka Š.

Nataša Jukić: Mi. Žene, nakladnik Naklada Fragment Split, 2019., ilustratorica Dona Tomić, 153 stranice

Nataša Jukić (1978.,Split) djetinjstvo je provela u Kaštelima, gdje je završila i osnovnu školu. Srednju školu i sva ostala doškolovanja završila je u Splitu.
Piše oduvijek, o svemu što joj dotakne dušu. Njena misija je barem malo nabolje popraviti ovaj svijet. Priče su snažan alat kojim, ako ga ispravno koristimo, poklanjamo djeci čuda u rukavu, pomagala za život.
Po zanimanju je suradnik u odgojno-obrazovnom procesu. Trenutno radi kao asistent u nastavi djeci s teškoćama. To je posao kojeg obožava i kojeg radi već dugi niz godina, najviše s djecom iz spektra autizma.
Također je i master neuro-lingvističkog programiranja, članica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te članica CAP tima Hrvatske, pri udruzi Korak po Korak koja se bavi sprječavanjem vršnjačkog nasilja među djecom i svim ostalim oblicima nasilja.
Majka je dječaka Roka i u sretnom braku s Tomom već 19 godina.
Kolumnist je portala Roditelji.hr i Portal grada Kaštela, a administrator i vlasnik stranice Preporuka Priča za Djecu.
Dosad je izdala tri knjige:
• Zagrebi sivu – nakladnik: Redak. d.o.o., Split 2018. godine.
• Krijesnica koja se zove baš kao Ti – nakladnik Mind Ability d.o.o., Zagreb 2018. godine.
• Biseri prosuti morem – nakladnik: Click Media j.d.o.o., Kaštela 2019. godine

Knjiga Mi. Žene. posvećena je ženama, svim ženama, ali i muškarcima koji će u njoj možda prepoznati neku svoju ženu iako nije ona baš ta među spomenutima u tekstu. Naime, autorica je u knjizi sabrala priče stotinu žena, ne nekih davnih legendi, nego legendi koje među nama žive ovdje i sada.

Knjiga je podijeljena na nekoliko poglavlja, Ženama s ljubavlju, Ako i bude suza, neka iz njih nešto navučimo…, Što u tebi pjeva kad sve svjetovno utihne? te Nešto sa sasvim osobno. Većina žena o kojima Nataša Jukić piše u knjizi spomenute su imenom i prezimenom, ali dio njih je grupiran oko neke zajedničke situacije, dok dijelu iz osobnih razloga nisu navedena puna imena i prezimena.

Teško je među svim tim ženama izdvojiti jednu koja se ističe. Neke od njih potpuno su nepoznate javnosti, neke ni autorica nije (još) osobno upoznala, dok su druge poznate široj javnosti i medijima zbog posla kojim se bave ili nekih posebnih životnih okolnosti, ali sve su jednako važne i jednako vrijedne. Čitajući životne priče mnogih žena uvrštenih u knjigu pitala sama se zašto i na što se ja imam žaliti u životu, čak sam vrlo gorku priču jedne od njih saznala niti šest mjeseci prije izlaska knjige iako smo fb prijateljice puno godina i uspjela sam zalutati kada sam išla naći se s njom na kavi. Ne volim ispitivati, nisam istražni sudija 😎 , puno toga pročitam i saznam između redaka, bez obzira poznajem li osobu u četiri do šest ili osam očiju ili samo virtualno, bez obzira koliko dugo.
Posebnost knjige su poveznice kojima je autorica povezivala grupe priča o ženama, toliko ljubavi, ohrabrenja, ponosa, prelijepo. Među tim poveznicama puno je predivnih poruka ženama, ali izdvojiti ću onu sa samog kraja knjige.

Vi ste snaga svijeta. Žila kucavica svega svetog.
Vi ste žene.
Žene.
Veće od toga nema.

Knjiga Mi. Žene predstavljena je u Zagrebu 16. prosinca 2019. godine, autorica je istaknula kako je mnoge od žena iz knjige upoznala preko društvenih mreža, svjedočila sam upoznavanju (ajd, konačno) autorice sa tim ženama. Igrom slučaja dogodilo se da sam sjedila između dvije predivne žene – Julijane Matanović i Željke Posavec (imena po abecedi, a ne prema prepoznavanju šire javnosti). Pokažem Julijani kako o njoj piše na stranici broj 13, a 13. prosinca 2019. predstavljena je njezina knjiga Rođena na Božić, nakladnik Večernji list. Sluša Julijana Natašu i „zabrinuto“ me pita mislim li da li bi ona bila uvršena u knjigu da ne piše blog i ne vodi stranicu na face booku.

Kada vam bude teško uzmite ovu knjigu, između stotinu žena naći ćete onu koja je preživjela i vašu muku, ili samo uživajte u Natašinim predivnim, poetičnim poveznicama.

Nataša Jukić
Naklada Fragment

Close search

Košarica

Back To Top