skip to Main Content
Topli Kutak Za Male I Velike čitatelje – Mala Kme Osvaja Svijet

Topli kutak za male i velike čitatelje – Mala Kme osvaja svijet

Osvrt: Topli kutak za male i velike čitatelje

Mi žene sklone smo sindromu žrtve. Toliko se žrtvujemo čitav život da nam to uđe u sve pore bića i negdje do starosti preuzme nas u potpunosti. Daješ 200 posto od sebe za djecu, za muža, za obitelj i posao; nikad nije dovoljno, uvijek fali još; odrađuješ vlastite bolesti na nogama, odboluješ svoje tuge visoko uzdignute glave, bez zastajanja i okretanja. Padneš, plačeš kad nitko ne gleda, obrišeš krvava koljena, ustaneš i pičiš dalje.
Pusti, ja ću.
Ja to bolje.
Ja ću brže.
Daj meni.
I onda dođe dan kad je karijera iza tebe, djeca su odrasla i žive svoj život, a tebe iz ogledala gleda iscrpljena, čangrizava, ogorčena žena koja ne zna drugačije nego biti patnica pa svijetu predbacuje što više nema za koga patiti.
A ne mora biti tako. Prečesto nosimo terete koje ne moramo nositi same, prečesto odrađujemo i za druge, prečesto zaboravljamo na sebe, prečesto se nepotrebno dokazujemo.
Čemu? Život će proći, ovako i onako. Godine koje imaš, imaš samo jednom. Iskoristi ih mudro, nećeš dobiti drugu šansu.

👑👑👑👑

U svakom društvu ima neka osoba koja prosipa šale iz rukava. Svi je pozorno slušaju dok priča jer ona zna čak i nebitne događaje učiniti komičnima i zanimljivima.

Imam osjećaj da je Martina Frka Milotić upravo takva osoba iako je zapravo ne poznajem, ali imam suprotan osjećaj nakon čitanja njezinih riječi.

Sve ove stvari napisane u knjizi zapravo zna i doživi svaka majka, a Martina je ta rijetka osoba koja ih zna prezentirati tako da ćete plakati od smijeha dok čitate sve ono što se i vama događalo, ali nikad niste znali to dočarati okrenuvši na šalu.
S druge strane, sve suze koje vam izmami, neće biti samo od smijeha. Uspjet će vas tako raznježiti da nećete smjeti baciti pogled na svoju usnulu bebu ako vam gorke suze koje se nakupljaju ne zvuče baš privlačno onda kad vas prolaznost vremena lupi po nosu kroz njezine napisane riječi u knjizi.

Što se citata tiče…
Pravi je izazov izabrati samo jedan ili dva.
Već sam im mnogima pronašla prigodu kroz godinu, ali znam da ću teško moći odrediti početak i kraj (vidimo iz priloženog). Najradije bih sve stavila pod navodnike od početka knjige do kraja.

Svaka mama će se prepoznati kroz poglavlja u nebrojenim situacijama, dok će se one s većom djecom nostalgično prisjetiti čari malih beba kroz šaljive, a tako realne svakidašnje situacije.
Ovima, pak, s malom djecom će laknuti kad shvate da ima beba koje lošije spavaju od njihove (znači može i gore?).
Mnoge od nas mamica ćemo biti zahvalne na suosjećanju kad shvatimo da nam je svima podjednako teška uloga, koliko je i divna, ali na kraju krajeva, sve ćemo mi na svoj način biti zahvalne kad se prisjetimo sreće kakvu nam mogu pružiti samo naša djeca.

Martina Frka Milotić
Majčinstvo bez filtera – Mala Kme osvaja svijet
Naklada Fragment

Knjigu možete naručiti OVDJE!

Close search

Košarica

Back To Top