skip to Main Content
Svijet Jednog Knjigoljupca – Mala Kme Osvaja Svijet

Svijet jednog knjigoljupca – Mala Kme osvaja svijet

Osvrt: Svijet jednog knjigoljupca

Martina Frka Milotić: Mala Kme osvaja svijet (pročitano 8. travnja 2020.)

Mala Kme osvaja svijet zbirka je zapisa s istoimenog bloga Martine Frka Milotić, u kojima se opisuje majčinstvo bez filtera, koja zbirka je objavljena prošle godine u izdanju Naklada Fragment i čiji sinopsis glasi ovako:

Ovo je knjiga u kojoj će se mnogi od nas pronaći, prepoznati i spoznati. Nije Mala Kme samo zbirka humorističnih priča. Ona je puno puno više. Ona je zbirka memoara, sjećanja na ono što je bilo i nade u ono što će biti.
Mala Kme jest glavni lik, Martinina kći, djevojčica zbog koje je većina ovih priča i nastala, ali oko nje se događaju stvari koje se tiču svih nas, neovisno o majčinstvu. Martina je u ovih sto tridesetak stranica utkala predivne misli, u kratkim poglavljima iznijela mudrosti koje bi vas zaista mogle dotaknuti. Obiteljski odnosi, od onih s kućnim ljubimcima pa i sa svekrvom. Poglavlja u kojima se s toliko ljubavi obraća svome mužu, svjesna koliku joj potporu pruža.
Opisala je život onakvim kakav i jest. Često usran, ali vrijedan, prepun pogrešaka, ali iz njih se uči. Sretnih i nesretnih događaja, ljudi kojih više nema, ali koji zauvijek žive u našim srcima. Nije sve bajno i idealno, ali živi se, udruženim snagama, uz puno ljubavi. Ljubav, da. Glavna sastavnica ovih priča. Skrivena u svakoj psovki, u svakom kukanju i realnoj situaciji. Jer jesu, sve su situacije u knjizi baš onakve kakvima ih je Martina opisala, često kao vanzemaljske, ali naše, osobne i najljepše, nama.
Ovo je prvenstveno knjiga o majčinstvu i većina se priča i bavi onime s čime se majke suočavaju svakodnevno. Puno pitanja, još više savjeta, radi ovo, ne radi ono, zašto nisi ovako, zašto baš sad tako. Ali Martina nijednom ne pametuje, samo promatra, iznosi ono što je nju najviše mučilo, a možda i još uvijek brine.

Link za kupnju knjige: https://nakladafragment.com/…/mala-kme-osvaja-svijet-marti…/

Koliko sam se smijala, toliko sam i plakala! Martina Frka Milotić iskreno progovara prvenstveno o majčinstvu, a onda svemu ostalome što majčinstvo donosi sa sobom, kao i općenito o životu te svim životnim brigama i lijepim stranama života. Podijeljena tematski, ali ne i kronološki (kao što je slučaj na blogu), ova zbirka zabavna je i zanimljiva te obiluje humorom i sarkazmom. Čak i više od toga, ova zbirka donosi iskren pogled na svijet majke dvoje djece koja svoje podočnjake od neprospavanih noći nosi ponosno, a koja uspješno balansira između uloge supruge, majke i kućanice. Iako još uvijek nemam djece, uživala sam u čitanju humorističnih, ali realnih i iskrenih zapisa koji bez uljepšavanja prikazuju kako doista izgleda biti majka dvoje malene djece. Iako je ponekad teško, kako fizički, tako i psihički, pa se u zapisima osjeti nota sarkazma (koji zabavlja, barem nas koji nemamo djecu), u svakom se zapisu osjeti i Martinina duša – njena ljubav prema djeci i suprugu, kao i svi osjećaji, od nostalgije do uzbuđenja i sreće što su stvorili dva ljudska bića koja su tek počela tražiti ulogu u svom svijetu i koji ga polako i osvajaju i to kroz Martinine prekrasne i zanimljive zapise pretočene u ovu neodoljivu knjigu. Moja preporuka za sve roditelje (da shvatite kako niste sami, te kako vas i druge mame i tate razumiju u svakodnevnim borbama s malim vražićcima), kao i za sve one koji još uvijek nisu roditelji, a koje će ova knjiga na neki način pripremiti na to (sve me strah). 

Krug

Strava i užas, kad mi se danas noge nisu odsjekle… Prolazim kraj ogledala i sledi mi se krv u žilama. Umjesto poznatog lika, gleda me neka nepoznata žena. Ispijena, podočnjaci do koljena, krvavih očiju i unezvijerenog pogleda, raščupane kose koja napola visi iz punđe, razvučene i flekave majice. S tri i pol slomljena nokta. K’o da je iz Kruga ispala.
Još veća strava me obuzela kad sam shvatila da sam to ipak ja.

Puno hvala Nakladi Fragment na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje. 

#malakmeosvajasvijet
#martinafrkamilotić
#nakladafragment
#svijetjednogknjigoljupca
#books
#lovebooks
#lovereading
#knjige
#volimknjige
#volimčitanje
#volimčitati
#recenzija
#preporuka

Close search

Košarica

Back To Top