skip to Main Content
Knjigoholičarka – Mala Kme Osvaja Svijet

Knjigoholičarka – Mala Kme osvaja svijet

Osvrt: Knjigoholičarka

Knjiga je istodobno realna, smiješna i sjetna.

Ovo nije klasična knjiga u kojoj će te pratiti nekakvu priču, nego više kao zapisi, u kojoj će se pronaći mnogobrojni roditelji, bili već roditelji odrasle djece ili onih tek rođenih.

Od neprospavanih noći, punih pelena, bolesti djeteta, muža, žene, razbacanog posuđa, prljavog rublja …

U nekim stvarima sam se u ovoj knjizi smijala (eh, sad će te pomisliti, kako se meni lako smijati kada nemam djecu), što možda novopečenim roditeljima nije smiješno, jer se pronalaze u “mukama”, koje su prošli mnogi, ili i drugi trenutno prolaze, samo se poneki prave kako je njima sve bajno i sjajno. A zapravo istu muku muče. Ok, pretpostavljam kako ima i dobre djece, koja većinu noći prespavaju, i s njima nemaju nekakvih većih “problema”, ali smatram kako je to jakoooooo mali broj ljudi.

U nekima isplakala, jer sama autorica je pisala djeci nekakve, tipa objave u kojima im govori koliko ih voli, koliko joj znače, koliko se nada kako će biti dobri prema sebi, kao što se nada da bi bili prema njoj, kada je više ne bude, različite upute za život, koje je sama autorica uvidjela na svojim greškama. Roditelji na svoju djecu kada i odrastu, sigurno još uvijek gledaju kao na male, bespomoćne. Probala sam sebe staviti u ulogu majke, naravno da bih svojoj djeci željela sve najbolje u životu i koliko bi suza ronila za njih, kada im i samima bude teško u nekakvim razdobljima njihova života.

Za sjetnu sam napisala iz tog razloga, jer se i sama autorica sjetila svoga djetinjstva, i pitala se mnogo puta, kakve uspomene će imati njezina djeca, i gdje se prisjetila svog djetinjstva, mladih dana, prijateljstva (kao što bi i ja sama)..

Mana knjige mi je što nije duža i što je malo išlo iz prošlosti u sadašnjost i obrnuto. Pa mi je malo trebalo da sve pokopčam. Bez obzira na to, dajem joj ocjenu 5, jer knjiga stvarno ima dobrih primjera, i nećete požaliti ako ju pročitate. Znam da mnogi ne vole prihvaćati nekakve savjete za svoju djecu i da ako im ih netko i daje da vjerojatno kolutaju očima, ali autorica nam je ovo stvarno jako lijepo napisala, bez staromodnih savjeta na koje se mnoge mame ježe.

Ja se nakon pročitane knjige pitam, danas sutra, ako se budem udala, imala djecu, kakva ću ja majka biti? Hoću li paničariti za svaku sitnicu, biti ne ispavana, čangrizava, kako ću uskladiti posao, obitelj, hoću li se, da sad ne budem sebična i da ne ispadne da mislim samo na sebe, pokajati ako budem imala djecu, ili ako ih ne budem imala, bi li mi bilo žao, ako ih nemam?

Ovo mi je prva pročitana knjiga u takvom tipu, i na mene je ostavila dosta dobar dojam. Mišljenje mi se u mnogo toga promijenilo, i nekako sad vidim da zapravo majčinstvo, nije ni malo lagano.

Malu Kme možete pratiti i na FB stranici Mala Kme osvaja svijet, a ova knjiga je izdana u Naklada Fragment. Trenutno je na njihovoj stranici akcija na knjige, plus besplatna dostava.

Za kraj ove objave stavila bih vam par uputa koje je ova mama dala svojoj djeci:
– ne možeš pomoći nekome tko ne želi da mu se pomogne
– nauči reći “ne” i “hvala” na kompliment
– nauči uvijek vidjeti dobru stranu priče
– nauči prihvaćati različitosti
– ako nemaš ništa lijepo za reći, šuti
– uvijek maštaju i nikad se ne zaboravi igrati

Knjigu možete naručiti OVDJE!

Close search

Košarica

Back To Top