skip to Main Content
Čitateljica – Mala Kme Osvaja Svijet

Čitateljica – Mala Kme osvaja svijet

Osvrt: Čitateljica

Dok mala Kme još uvijek osvaja svijet, njezina mama Martina Frka Milotić ga je već osvojila. Pošto ja ne pratim mameće grupe, stranice i profile po društvenim mrežama jer nisu my cup of tea nije mi bilo suđeno da naiđem na malu Kme, ali ona je nekako ipak uspjela ući u moj vidokrug i zainteresirati me svojom neobičnošću, jer možete pokušati svašta, ali Kme staviti u okvire onoga što se očekuje nećete moći, i to ju izdvaja od svih ostalih.

”Mala Kme osvaja svijet – majčinstvo bez filtera” skup je postova, objava koje je autorica svih tih godina od kad je majka pisala na društvenim mrežama. Oni koji su ju pratili od početka prepoznati će neke od tih postova i u onoj razgaljenoj nostalgiji prisjetiti se iz kojeg je to doba bilo. Oni koji tek prvi put uzimaju u ruke ove knjižicu dobro će se zabaviti u Martininim opisima majčinstva i pričicama iz day to day života. Jer Martina piše upravo to, svakodnevne muke, brige i veselje kroz koje njezina obitelj prolazi.

Autorica doslovno bez filtera iznosi sve i pokazuje nam kakav je život jedne mlade obitelji s dvoje male djece, nema tu uljepšavanja, nema photoshopiranja, nema filtera kroz koje bismo mogli vidjeti sliku savršenosti jer ona, ta mistična savršenost ne postoji onako kako je mi zamišljamo. Postoji u dječjim zagrljajima, osmjesima pa čak i u onim trenucima kad nakon na pola prospavane noći djeci ujutro peče palačinke.

Zbirka priča podijeljena je na nekoliko poglavlja, pa će vas možda smesti što priče ne idu kronološki i to je zapravo jedina razlika u odnosu na čitanje i praćenje preko društvenih mreža, no to ne umanjuje poruku koju Martina želi prenijeti. A ako tražite knjigu o majčinstvu, o djeci, o obitelji i svakodnevnom životu, predlažem vam da umjesto svih silnih enciklopedija i stručnih knjiga bacite oko na ovu knjižicu od svega sto četrdeset stranica jer ćete iz nje iz prve ruke, s prve crte bojišnice, dobiti više savjeta i više uvida u majčinstvo od bilo kakve enciklopedije.

Znaš što ću ti reći: pun mi je kufer idealiziranja majčinstva, onih savršenih slika o savršenim obiteljima u kojima nitko ne urla, nitko se nije upravo ukenjao, svi se obožavaju i nitko nikome ne ide na živce. I govno im valjda na ljubičice miriše.

E, pa jebemu selo, jok.

Majčinstvo, a bome i očinstvo, je čupav, krvav i naporan posao, i da nema te goleme ljubavi prema djeci prosvirao bi si mozak otprilike negdje između sedmog i osmog dana. Možda i prije.

Knjigu možete naručiti OVDJE!

Close search

Košarica

Back To Top