skip to Main Content
#čitajmo_domaće

#čitajmo_domaće

Kad smo, sredinom 2019. godine, tek stvarali planove o poslovanju Naklade Fragment, nailazili smo na svakakve komentare, najčešće negativne – što po pitanju same isplativosti poslovanja u djelatnosti izdavaštva, što po pitanju želje da okosnica naše naklade budu baš domaći autori.

Sjećam se mnogih „dobronamjernih“ komentara, ali jedan mi je još dugo nakon ostao urezan u mislima. Glasio je ovako: „Jedna knjiga američkog ili britanskog autora, čak i uz visok trošak prijevoda, na tržištu vrijedi više nego li deset knjiga domaćih autora.“

Osoba koja je izrekla ovu rečenicu radila je dugo u izdavaštvu i uvjeravala me da poslovanje Naklade Fragment, ovakvom postavkom planova, vodim u propast. Ne mogu reći da me ta rečenica nije zapekla, kako i ne bi kad mi je to rekla osoba koja je bila godinama u djelatnosti u koju smo se Sonja i ja tek spremali ući.

Ali… I hvala Bogu na tome „ALI“, slušali smo svoju intuiciju i nismo dopustili da nas nečiji komentari pokolebaju ka ostvarenju snova.
Naklada Fragment postoji manje od godinu dana, svoj prvi naslov objavila je u rujnu 2019. godine, i rezime našeg poslovanja izgleda ovako:

– prva izdanje triju naslova DOMAĆIH autora rasprodala su se mjesec dana nakon objave i odlučno koračamo da rasprodamo i drugo izdanje istih naslova!
– odradili smo 15 promocija knjiga diljem Hrvatske i da nas korona nije zaustavila, taj bi broj bio mnogo veći!
– na društvenim mrežama naš trud je prepoznao velik broj ljudi i svakodnevno dobivamo poruke podrške!
– primili smo preko 200 rukopisa autora koji želje objaviti svoju knjigu u našoj nakladi!
– na ovogodišnjem Interliberu ćemo imati svoj štand i to će biti vrhunac prve godine našeg poslovanja!

Mislite li da bi skandinavski pisci krimića bili to što jesu da netko nije vjerovao u njih i da je konstantno pružana prilika samo američkim ili britanskim piscima? Teško… I baš zato, čitajmo domaće autore, kupujmo njihove knjige, širimo ovu našu malu književnu scenu i stvarajmo od naših autora proizvode koji će se u bliskoj budućnosti s ponosom moći plasirati na inozemno tržište.

Jednaku ulogu u svemu tome igramo i mi, i vi, i država, i cjelokupni sustav. Drago nam je da smo pokrenuli lijepu priču i da se neke stvari pomiču s mrtve točke, ali pred nama je ogroman posao. Još puno truda, volje, želje i ljubavi trebamo uložiti kako bismo ostvarili svoj cilj. I hvala vam što nam pomažete u tome. Hvala vam u ime naših autora koji su mjesecima sjedili pred računalom i koji su ogolili dušu kako bi im tekstovi bili što autentičniji i posebniji.

Za kraj, završit ću s dvije jednostavne riječi:

#čitajmodomaće

Pozdrav iz Splita,
Bartul Vlahović
Naklada Fragment

Pretplatite se na naš Newsletter!
Close search

Košarica

Back To Top