Besplatna dostava na području RH za sve narudžbe iznad 40 €

Kuću treba srušiti

Književnica Marina Vujčić o knjizi 
‘Kuću treba srušiti’:

Kuću treba srušiti, ali ne prije nego što pročitamo dvadeset i dvije priče Tene Lončarević koje će u svakoj od prostorija te kuće detektirati i riječima sačuvati predmete, sjene, zvukove, emocije i uspomene koje prije rušenja treba spasiti od tišine.

Kad bi postojala neka služba za spašavanje života proživljenih među zidovima napuštenih kuća, trebalo bi je povjeriti ovoj autorici koja zna dati glas svemu nevidljivome što je tamo ostavljeno. A ostavljena je tiha sila nečijih života, cijeli jedan bezglasan materijal vidljiv samo unutrašnjem literarnom oku koje u takozvanim malim stvarima zna prepoznati velike priče i koje jasno vidi da za rušenje nisu samo napuštene kuće, nego i napuštene ljubavi, situacije, sjećanja, nepoznanice, stvari, traume, prošlosti i ljudi.

Tena Lončarević svojim će nježnim ali moćnim jezikom prevariti ravnodušnu stvarnost u kojoj ništa naše nije bitno i tim će dubokim pripovjedačkim altom prozaičnu svakodnevicu pretvoriti u nesvakidašnje. Čitat ćemo, čitati i čitati, i prepoznavati metafore svih naših kuća koje treba srušiti da bismo na njihovim mjestima izgradili nove kuće, živote i književnost.

closed book emoji Pročitaj ulomak iz knjige

Kuću treba srušiti zbirka je kratke proze, sastoji se od 20 priča te jedne uvodne crtice koja zadaje osnovni ugođaj cjelini. Priče se bave pitanjem sjećanja, zapravo fenomenom utega koje sjećanje nosi i nemogućnošću neopterećenog življenja u sadašnjosti.

Sjećanje se razlaže na ono pojedinačno i ono društveno pa se nastoji otvoriti i pitanje nošenja s posljedicama ratnih trauma te pitanje osobne odgovornosti u kontekstu odnosa prema službenoj politici koja promovira netrpeljivost prema manjinama te je katkad otvoreno fašistička. 

Priče grabe razdoblje od 2. svjetskog rata do suvremenosti, dvije su nastale prema stvarnim događajima, Cigansko perje (istrebljivanje Roma u NDH) te Nina (ubojstvo nacionalno miješane obitelji Zmajić u vrijeme Domovinskog rata). Također, područje interesa obuhvaća pitanje oportunizma u ratnim vremenima koje izravno narušava dobrosusjedske odnose, pitanje odnosa prema migrantima (zapravo zatvaranja očiju pred nasiljem koje se nad njima provodi), pitanje identiteta i izmještenosti iz prostora kojem se emotivno pripada, pitanjem lezbijske ljubavi u patrijarhalno sredini sredinom 20.st. kao i nošenje s intimnim tragedijama, socijalnim i egzistencijalnim beznađem. Priče nastoje biti stilski ujednačene, odabir fokalizatora proizlazi iz teme koja se obrađuje, kao i pripovjedne tehnike koje obuhvaća svaki od tekstova.

Knjigu je uredio hrvatski književnik Edi Matić.

Naručite knjigu: