skip to Main Content

Riječ urednika

» Roman zbog kojega će vaša djeca zavoljeti čitanje! «

Još otkako smo dobili rukopis ovog romana, u mislima mi se vrti jedna misao, a ona glasi – djeca uz ovakve romane zavole čitanje!

Naklada Fragment je nastala iz ljubavi prema knjigama, to je apsolutna istina. Ali odakle tolika ljubav prema knjigama? Prvi plamen ljubavi pojavio mi se još u osnovnoj školi, negdje između drugog i četvrtog razreda. Tada sam krenuo gutati dječje knjige, a one koje su mi se najviše urezale u pamćenje i koje su bile nesvjesni začetak Naklade Fragment imale su taj isti neodoljivi stil i humor kao i roman “Kako otkriti toplu vodu”.

Jedna od misija Naklade Fragment je “poticati čitanje koje nas svih oplemenjuje, educira, otvara nove vidike i spoznaje, povezuje nas i čini život bogatijim”, a nije li najbolji mogući način da se ta misija ostvari objavljivati zanimljive romane koji će novije naraštaje učiniti pasioniranim čitateljima?

Zbog toga sam iznimno ponosan što ovaj roman izlazi baš u sklopu Naklade Fragment i zahvalan autorici Željki Babić koja nam je omogućila da svoju ljubav prema čitanju prenesemo na one najmanje.

Kao što je Harry Potter zaslužan za jednu cijelu novu generaciju čitatelja, Naklada Fragment se obvezuje da će u Hrvatskoj kontinuirano graditi atmosferu pozitivnog utjecaja čitanja! Možda ne toliko uspješno kao što je to činila (i još uvijek čini) J. K. Rowling, ali svakako jednako strastveno i s jednakim trudom.

Hvala vam svima što nas pratite i što nam pomažete da očuvamo knjigu od zaborava.

Vaš Bartul Vlahović,
Naklada Fragment

Kratki sadržaj:

“Kako otkriti toplu vodu” je uzbudljiva priča o dječaku Isaacu, njegovom ocu ludom matematičaru, ekscentričnoj majci dizajnerici, ekološkoj katastrofi u očevom znanstvenom aquaparku i prijateljstvu.

Hoće li se Isaac spasiti od očeve želje da bude genijalni matematičar/znanstvenik, mogu li ljudi cijeniti jedni druge i kad su različiti i kako je to kad su ti roditelji bogati „za bezveze“?

Na stranicama ovog uzbudljivog romana za mlade pronaći ćete odgovore na ta pitanja, upoznati Isaacovu simpatiju Beulah, najboljeg prijatelja Marlona i čovjeka koji misli da je odgovoran za očuvanje dobre zategnutosti cijelog Svemira. I uživati u Isaacovim pametnim i zabavnim opservacijama o ljudima i svijetu koji ga okružuje.

Kratki ulomci:

Beulahin tata i moj tata upoznali su se na sajmu cijevi i postali najbolji prijatelji. Meni je to urnebesno. Odeš na sajam cijevi. Na što ti se život svede!
I tako su oni među cijevima shvatili da su duhovna braća blizanci i tata ga je zvao neka dođe raditi u njegov aquapark koji se tada tek gradio. Naše malo mjesto prepuno je čudaka, a svi čudaci su, eto, najbolji prijatelji moje obitelji i svi rade s mojim tatom. Jer ih je on doveo. Zapravo, ovo je bilo neko normalno selo dok moj tata od njega nije napravio Grad Čudaka. Kad dođu kod nas doma, stalno pričaju brojeve meni nad glavom. Super. Baš super.
A znate zašto se Beulah Louise tako blesavo zove? Jer njezin tata obožava tu Beulah Louise Henry. Ne nekog pjevača, ne glumca… Ne, tatin strojar obožava izumiteljicu Beulah Louise Henry koja je živjela početkom tridesetih godina dvadesetog stoljeća.
Znate li što je ona izumila? Svemirski brod? Teleportaciju?
Ne!
Ona je izumila nešto za šivaće mašine, pa neke ventile, vakuumski sladoledar, spužvu na kojoj je sapun da se lakše opere djecu… Hrpu toga. Cool, ha? Izumi nad izumima. (Ne).

Moj tata je kao pljesnivi sir, gorgonzola i brie… Znate onaj gnjecavi, skupi, fancy smrdljivi sir? Francuzi strašno vole biti najpametniji po pitanju jela i trude se biti što čudniji. Umjesto normalnog sira, oni jedu pljesnive sireve. Kao, ako želiš biti cool u kuhinji, moraš imati sir zbog kojeg, kad otvoriš frižider, svi viču: „što to smrdiiiiii“ i otvaraju prozore. Ne razumijete vi gastronomiju i što je fancy. Tako je meni s tatom. Kao, plemenit je, dragocjen, poseban, sve to. Teško je biti u istoj prostoriji s njim. Ali moraš ga upoznati kako bi ga zavolio. Ispod tog sloja čudnosti je nešto stvarno super, ali dok ti do toga dođeš…

Mama je napravila juhu od đumbira i mrkve jer vjeruje da je ta juha ljekovita. Iskreno, kad si jadan kao ja danas, to je istina. Peče grlo, pa manje možeš misliti o onome što te muči. Najeo sam se i leće s bundevama i ječmom, a mama mi se smješkala prepuna podrške i povjerenja. Pojeo bih stiropor s umakom od tempera koliko sam bio jadan. Mama je izgledala kao da misli da uživam u njezinoj konkretnoj leći s bundevom, a ne u jedenju kao takvom.
Nekako me sućutno pogledala i rekla:
„Greške su dio našeg puta. Greške nas čine poniznima. Evo, izvuci jednu karticu.“
Izvukao sam karticu:
Bolje je pogriješiti kao original, nego uspjeti kao kopija. Herman Melville
Mama je bila presretna.

„Evo vidiš! Nikad nemoj dopustiti da te neuspjeh zaustavi!“

Popratni sadržaj:

Pretplatite se na naš newsletter!

Close search

Košarica

Back To Top